Sök
Stäng denna sökruta.

RUT-avdrag

Som arborister kan erbjuda möjligheten att nytta RUT-avdrag i samband med vissa av våra tjänster. Detta skatteavdraget ger ett mer förmånligt pris och öppnar upp möjligheten för fler privatkunder att köpa våra tjänster.

Vilka tjänster som ingår i RUT-avdraget bestämmer skatteverket. Vilka som ingår listar vi här på sidan och länkar till dem men i stort sett allt arbete som vi utför på er tomt ingår (förutom plantering och konsultering).

Hur fungerar det?

När vi skriver offerten så anges mängden som ingår i skatteavdraget under rubriken ”Skattereduktion” som ni finner ovanför totalbeloppet. Efter att arbetet är utfört så skickar vi en faktura. När den sedan är betald så kan vi ansöka om pengarna från Skatteverket. De betalar sedan ut till oss.

Som köpare blir du betalningsskyldig för icke godkänt belopp om Skatteverkets avslag beror på omständigheter som kan härledas till dig som köpare.

Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur rutavdraget fungerar.

Vad är RUT-avdrag?

När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig.

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år.

Måste jag bo i huset på heltid?

Du behöver inte äga bostaden som tjänsten utförs i för att ha rätt till rutavdrag. Det räcker med att du använder bostaden helt eller delvis som sitt hem.

För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rutavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder som du hyr för en kortare eller längre tid.

Om du hyr ut bostaden kan du inte få rutavdrag för tjänster som utförs medan bostaden är uthyrd.

Du kan få rutavdrag för tjänster som utförs i din förälders hem om det är du har haft utgiften för tjänsten.

Som förälder kan du dock inte få rutavdrag för tjänster som utförs i ditt barns hem. Det gäller även om föräldern använder bostaden ibland, till exempel vid tjänsteresa.

Tjänster som erbjuder skattereduktion